طراحی ویلا در شمال ایران میتواند یکی دستاوردهای مهم زندگی هر فردی باشد. برای ما داشتن یک ویلا در یک منطقه خوش آب و هوا و سرسبز، آرزویی دیرینه است. ما ویلا را به مثابه یک زندگی راحت، آرامش بخش و لوکس میبینیم و برای رسیدن به آن سخت تلاش میکنیم. اما وقتی تلاشهای ما به بار نشست، زمان آن است که به ساخت ویلا توسط یک شرکت مهندسی معتبر مبادرت بورزیم. اما زمانی که پروژه احداث ویلای خود را به شرکت میسپاریم، تیمهای طراحی و ساخت ویلا از ضوابط طراحی ویلا در شمال ایران استفاده میکنند تا بهترین ویلا را مطابق با مقدار بودجه و نیازهای شما اجرا کنند. پس اگر میخواهید در مورد ضوابط بیشتر بدانید، این مقاله را تا پایان بخوانید.
هدف از ضوابط طراحی ویلا در شمال ایران
هدف اصلی تدوین ضوابط ویلاسازی در هر منطقه از کشور، ایجاد حریم خصوصی و آسایش بیشتر ساکنان آن است. برای آسایش بیشتر، ویلا باید مطابق با شرایط آب و هوای بیرون طراحی و ساخته شود. در کشورهای در حال توسعه، بسیاری از ویلاهای مدرن با فکر کردن به آب و هوا طراحی میشوند که این مهم میتواند بر راحتی، سلامت و مصرف انرژی داخل ویلا تأثیر بگذارد.
این موضوع نه تنها برای ویلاها بلکه برای ویلاهای عمومی در شمال ایران نیز اعمال میشود. با شناخت خوب شرایط اقلیم شمال و با استفاده از ابزارهای معماری میتوان آسایش داخلی را بهبود بخشید. با تدوین ضوابط طراحی ویلا در شمال ایران میتوان نحوه طراحی و ساخت ویلاها را به شکلی اصولی و کاربردی انجام داد.
عوامل موثر در ضوابط طراحی ویلا در شمال ایران
مدتها پیش، انسانها آموختند که مهم نیست در کجا زندگی میکنند! خانه چیزی است که ما را از خورشید، باران، گرما و سرما محافظت میکند، خانههای ما پناهگاه ما هستند. اما میتوان نتیجه گرفت آب و هوا هنوز هم مهمترین تقش را در طراحی معماری خانهها دارد.
این اصل به ویژه در مکانهایی با آب و هوای مرطوب مانند شمال صادق است. در آب و هوای مرطوب، طبیعت استراتژی ساخت و ساز را تعیین میکند و همین امر در مورد مکاهایی که به شدت مرطوب و همیشه گرم هستند نیز صدق میکند. در زیر به ضوابط ساخت ویلا در مناطق شمالی کشور میپردازیم:
اقلیم شمال
آب و هوای شمال را اقلیم مرطوب و معتدل مینامند. این آب و هوا شامل دو زیر گروه جنگلی و ساحلی است که بر اساس میزان بارندگی و شرجی بودن هوا متفاوت است. سه عنصر اصلی مشخصه این اقلیم شامل دما، رطوبت هوا و بارندگی است. اینها بر راحتی ساکنان ویلا و کیفیت ساخت تأثیر میگذارند. در طول فصل تابستان، رطوبت نسبی میتواند بسیار بالا باشد اما برعکس، در فصل زمستان، رطوبت نسبتی جای خود را به سرما میدهد.
مصرف انرژی
چندین سال پیش پخت و پز و گرمایش با سوخت جامد انجام میشد، امروزه از برق برای انواع مختلف فعالیتها در ویلا مانند تهویه مطبوع استفاده میشود. در شمال تجهیزات خنک کننده (کولر آبی یا گازی) اغلب در برخی از بخشهای سال مورد نیاز است که به معنای استفاده بیشتر از انرژی و هزینههای بالاتر است. برای داشتن یک ویلای کارآمد میتوان از سیستم تنظیمی یا تکنیکهای غیرفعال استفاده کرد. ویلا باید طوری طراحی شود که به کاهش مصرف انرژی کمک کند.
آسایش حرارتی
انسان از طریق رسانش، همرفت، تابش و تبخیر/تراکم، گرما را با محیط مبادله میکند. این عوامل تحت تأثیر محیط و ویژگیهای فردی مانند میزان متابولیسم بدن و لباس قرار دارند. آسایش ذهنی است! به همین دلیل برای رسیدن به این آرامش به نعریف یک منطقه راحتی نیازاست. در این منطقه اکثریت مردم رفاه را تجربه میکنند. این منطقه راحتی تاثیر مستقیم شرایط آب و هوایی است. در طراحی ویلا بسیار مهم است منطقه راحتی به درستی تعریف شود زیرا این موضوع در راحتی بیشتر ساکنان موثر است.
سلامتی بیشتر
با مدرنیزاسیون، تقاضا برای راحتی افزایش مییابد. برخی خانوادهها سیستمهای تهویه مطبوع را خریداری کرده و در ویلاهای خود نصب میکنند. اگر این ویلاها برای استفاده با تهویه مطبوع طراحی نشده باشند، ممکن است مشکلات ناشی از جلبک و کپک که از هوای شرجی است، وارد فضای ویلا شومد. این موارد میتوانند هم بر ویلا و هم بر سلامت انسان نیز تأثیر بگذارند.
ویلاها باید برای آب و هوای مرطوب به درستی طراحی شوند. برخی از پیامدهای این آب و هوا را باید در نظر گرفت. رطوبت نسبی و دمای بیرون در طول سال زیاد است که میتواند منجر به کپک زدن در سطوح داخلی شود. دیوارهای بیرونی خیس هستند و به دلیل بارندگی به سختی خشک میشوند. کپک و جلبک میتواند روی آنها رشد کند.
نکت مهم در ضوابط طراحی ویلا در شمال ایران
حالا به سراغ نکات مهم در طراحی ویلا در شمال کشور میرویم:
تهویه مطبوع
در آب و هوای مرطوب، ایجاد سایه و تهویه بسیار مهم است. جریان هوای بیرون ممکن است یک اثر خنک کنندگی فیزیولوژیکی مستقیم (حتی اگر هوا گرم باشد) ایجاد کند. ویلاها باید برای افزایش تهویه به شکلی اصولی طراحی شوند. جهت گیری ویلاها برای تهویه به این معنی نیست که ویلاها باید عمود بر جهت باد باشند. بادهای مورب بین 30 تا 120 درجه نسبت به دیوار نیز میتوانند تهویه مناسب را ایجاد کنند.
این مهم میتواند توسط برخی از گیاهان که سایه و انحراف ایجاد میکند تشدید شود. فضاهای اتاق زیر شیروانی همچنین میتوانند برای تهویه استفاده شوند و همچنین به کاهش گرمایش خورشیدی از طریق سقف کمک خواهد کرد. تهویه و محافظ در برابر باران برای جلوگیری از ایجاد کپک مورد نیاز است.
پنجرههای ویلا
برای افزایش تهویه مطلوب میتوان دهانههای بزرگی طراحی کرد. اگر هم سایه به درستی ایجاد نشود، تابش خورشید میتواند مستقیماً به داخل ویلا نفوذ کند. سطح شیشه باید به 15 درصد از سطح نما محدود شود. افزایش سطح شیشه به 30 درصد، قدرت سرمایش اتاق مورد نیاز را 30 تا 50 درصد افزایش میدهد که نماهای سمت غرب را بیشتر تحت تأثیر قرار خواهد داد.
کاهش گرمای خورشیدی با پنجرههای دارای سایهبان خورشیدی (بازتابنده یا جذب)، پردهها و کرکرهها در خارج و ایجاد سایه توسط صفحههای افقی یا عمودی امکان پذیر است. پنجرهها در یک ویلا برای تنظیم تهویه و هدایت جریان هوا استفاده میشوند. پس مهم است که پنجرههای ویلا به ویژه در تابستان دارای سایه باشند تا از نفوذ زیاد آفتاب به داخل جلوگیری کنند.
فرم و جهت گیری
شکل ویلا بر تهویه تاثیر میگذارد. یک ویلا با طراحی باز برای تهویه مطلوب بهتر از یک ویلا با طراحی بسته است زیرا سطح دیوار کمتری را فراهم میکند و در جهات بیشتری برای گیر انداختن بادها مناسبتر است. طول ویلا باید در موقعیت مناسبی قرار گیرد تا استفاده از وزش باد افزایش یابد. وقتی جهت یک ویلا را در نظر میگیریم، موضوع اصلی جهت گیری پنجرهها است.
اگر تضاد بین باد و ملاحظات خورشیدی وجود داشته باشد، تهویه مطلوب باید عامل اصلی در نظر گرفتن در آب و هوای گرم و مرطوب باشد. این امکان وجود دارد با استفاده از رنگ بازتابنده و سایه زدن با گیاهان از اثرات بهره غیر مستقیم خورشیدی مراقبت کرد. همچنین میتوان از گیاهان برای ایجاد سایه بر روی دیوارها استفاده کرد.
سقف ویلا
هدف اصلی سقف محافظت در برابر باران است. همچنین برای کاهش افزایش گرما در ویلا به دو صورت استفاده میشود، اولی حذف گرمای خورشیدی با تهویه سقف و دومی عایق حرارتی سقف است. ارتفاع کف تا سقف یک مسئله مهم است. کاهش ارتفاع سقف از 3.6 متر به 2.4 متر، حدود 2 درصد نیازهای خنک کنندگی فضا را بهبود میبخشد. سقف پایینتر نیز میتواند هزینههای ساخت و ساز را کاهش دهد. رنگ سقف باید روشن یا سفید باشد تا افزایش گرمای خورشیدی کاهش یابد.
مصالح ساختمانی
در اقلیم مرطوب شمال کشور مصالح ساختمانی ویلا به سرعت تخریب میشوند. بتن ماده خوبی برای سازههای دائمی در مناطق استوایی است. با این حال، طول عمر یک سازه بتنی با افزایش دما و رطوبت کاهش مییابد. سرعت زوال بتن و گچ با افزایش دمای 10 درجه سانتی گراد دو برابر میشود. راه حل میتواند استفاده از نسبت آب به سیمان کم، حداکثر 0.6 باشد.
چوب در صورتی که به درستی نصب شود، میتواند برای چندین عملکرد استفاده شود. یک سازه چوبی باید طوری طراحی شود که بتوان قطعات چوبی را به راحتی تعویض کرد و باید در برابر پوسیدگی، کپک و موریانهها به خوبی مقاوم شوند. مانند سقف، دیوارهای سنگی یا هر مصالح دیگری باید با رنگ روشن رنگ آمیزی شوند.
محیط اطراف
از گیاهان اطراف میتوان برای محافظت از دیوارها و پنجرهها در برابر تابش خورشید استفاده کرد. درختان با سایبانهای بلند میتوانند با انسداد باد، گرمای خورشیدی را کاهش دهند. بالا رفتن گیاهان از دیوارها و کنار پنجرهها نیز میتواند رطوبت را کاهش دهد. بر اساس برخی تحقیقات انجام شده، تأثیر درخت انگور بر دمای دیوار اندازه گیری شد. انگورها میتوانند دمای سطح را 10 تا 12 درجه سانتیگراد کاهش دهند.
نقش معماران در ضوابط طراحی ویلا در شمال ایران
معماران باید ویژگیهای مختلف آب و هوای محل ساخت پروژه را درک کنند. آنها همچنین باید نیازها، امیدها و محدودیتهای کارفرمایان آینده را بشناسند. داشتن یک تحلیل بسیار عمیق از آب و هوای محل پروژه برای درک اینکه کدام عناصر باید به عنوان اولویت در نظر گرفته شوند، مهم است.
همانطور که در قسمتهای قبلی دیدیم، در آب و هوای مرطوب، تهویه مهمترین ویژگی است که باید در نظر گرفته شود. معماران باید ویلا را با در نظر گرفتن تهویه متقاطع، جهت گیری مناسب و تمام نکات دیگری که قبلاً گفته شدند طراحی کنند. آنها باید راه حلهایی را برای فکر کردن به همه این عناصر در طراحی ساختمان پیدا کنند. با طراحی ویلا، معماران بر کیفیت زندگی کاربران آینده مانند افزایش سلامت، آسایش حرارتی و کاهش هزینه انرژی نیز تأثیر خواهند گذاشت.
با طراحی ساختمان میتوان مصرف انرژی و در نتیجه هزینه انرژی را به حداقل رساند. اگر کاربران پولی را برای پرداخت انرژی خرج نکنند، میتوانند از آن برای چیز دیگری استفاده کنند. در این صورت آنها باید ویلای مناسبی را طراحی کنند تا هزینه انرژی را کاهش دهند. به عنوان مثال سلامت انسان و خطرات قطع برق را در نظر بگیرند. اگر ساکنان ویلا قادر به استفاده بهینه از ویلای خود نباشند، پس نقش معماران چیست!
طراحی و ساخت ویلا در شمال با شرکت مهندسی پرسیاه
انتخاب شرکت مهندسی و پیمانکاری و معماران مجرب برای پیشبرد پروژه یکی از مراحل مهم در پیمانکاری ساخت ویلا در شمال و دیگر مناطق کشور است. بدون شک بهره مندی از خدمات و تجربیات یک تیم حرفهای و مجرب منجر به نتایج عالی و مورد انتظار کارفرما خواهد شد.
«شرکت مهندسی معماری طرح پردازان پرسیاه» با سالها تجربه در زمینه پیمانکاری و مشارکت در ساخت ویلا تنها شرکتی است که با ارائه ضمانتنامه اجرایی همه متریال مصرفی در پروژه شما را به مدت یکسال گارانتی میکند. ساخت ویلا، بازسازی ویلا، دکوراسیون داخلی و تجهیز مبله پروژههای لوکس از خدمات منحصر به فرد شرکت پرسیاه هستند.
شرکت مهندسی معماری پرسیاه در راستای اهداف سازمانی خود و برای رفاه حال کارفرمایان عزیز، اقدام به راه اندازی کمپینهای هیجان انگیز کرده است. در این کمپینها شما میتوانید از 7 درصد تخفیف در اجرا و تا 50 درصد تخفیف طراحی در پروژههای خود بهره مند شوید. در نهایت، شرکت مهندسی پرسیاه با ارائه صفر تا 100 طراحی و ساخت ویلا میتواند پروژه مورد نظر شما را به صورت کاملاً حرفهای و با قیمت مناسب به سر منزل مقصود برساند.