Baroque style

آشنایی با سبک باروک در معماری

    اواخر سده شانزدهم  تحولی نوین در هنر و ادب دوران رنسانس در ایتالیا شکل گرفت نام این تحول سبک باروک بود. سبک باروک از اوایل قرن ۱۷ تا اواسط قرن ۱۸ در اروپا و آمریکا لاتین رایج شد.  معماری باروک شبیه معماری رنسانس بیش از همه، کاخ ها و کلیساها را درگیر خود کرد، ولی تفاوت باروک در این بود که به چیزی که ما امروزه به عنوان طراحی و برنامه ریزی شهری و همچنین باغ سازی می شناسیم، شخصیت داد.  این نهضت قسمت اعظم اروپا را به زیر پوشش خود درآورد و با تغییراتی محلی در فرانسه، انگلیس، فلاندر، هلند، بلژیک، اتریش، روسیه، اسپانیا و پرتغال متداول ماند.

معنی کلمه باروک

واژه باروک در زبان ایتالیایی به معنی موشکافانه است، علت این نام گذاری تاثیرپذیری از شیوه‌های مختلف هنری (کلاسیک، گوتیک، رنسانس و …) بوده است؛ این تاثیرپذیری بخصوص در آثار معماری باروک بیش از سایر هنرها نمایان است.

 باروک در مقایسه با دوره رنسانس، هنری باشکوه، نمایشی، زیاده‌روی در تجمل، احساسی و تلاش برای وحدت بین معماری، تندیس‌گری و نقاشی است و تمایل بیشتر به مذهب، توسعه علوم و رقابت دارندگان ثروت و قدرت در تولید آثار هنری در نقاط مختلف اروپا از عوامل شکل گیری شیوه معماری باروک بود.

تاثیر سبک باروک بر معماری

در عصر باروک، به جای تقلید و پیروی از گذشتگان، چیزهای نو و خلاف روال معمول می‌بینیم که می‌توان گفت معماری سبک باروک بر تمام ارکان و المان‌های معماری تاثیر گذاشت، به عنوان مثال پلان‌ها و نقشه‌های معماری سبک باروک پلان‌های ساده و ابتدایی رنسانس را کنار گذاشت و پیچیدگی و پویا بودن را به نقشه ها اضافه کرد، این هنر تفاوت‌های بنیادین با سبک‌های رنسانس دارد.  

باروک هنری پویا و احساسی بوده و برعکس اصول کلاسیک که بیشتر عقلانی است و از ویژگی‌های بارز این سبک هنری، ایجاد هماهنگی در میان عناصر گوناگون است، در حالی که کمال مطلوب اوج هنر رنسانس برقراری تعادل میان اجزایی که هر کدام به تنهایی از تمامیت و کمال برخوردارند.

ویژگی های سبک باروک

ویژگی های معماری باروک، سیالیت فضا، پیوند حرکت به معماری، نامتوازنی، نور و رنگ، ژرف نمایی و پویایی در مقابل ایستایی معماری رنسانس است.

دریافت بسیاری از معماری باروک، یک تک توده است که با توجه به تعداد نیازمندی‌ها، شکل داده می‌شود که در واقع برای برخی از معماران باروک، ساختمان شبیه یک مجسمه بسیار بزرگ بود.  معماری باروک با مایه گرفتن از انسان گرایی، شیوه گرایی منریسم (Manierismo) را پشت سر گذاشت و در رویارویی عقل و احساس، احساس را انتخاب کرد.


کاربرد هنرمندانه بی نهایت در طبیعت که با معماران منظره ساز فرانسوی اواخر قرن هفدهم آشکار گشت.  برای نخستین بار در باغ‌ها جاده‌های عریضی دیده می‌شود که به عنوان عوامل اصلی معماری بکار رفته‌اند و این باغ‌ها را آشکارا به فضاهای بی پایان، هدایت می‌کنند.

جهان بینی دوران باروک در رشته ریاضی متوجه بی نهایت به عنوان پایه‌ای برای محاسبات علمی می‌شود و در نقاشی و معماری بی نهایت به معنی ترسیمی و هندسی آن در پرسپکتیو مورد استفاده قرار می‌گیرد، تا تاثیری هنرمندانه بیافریند.

هدف از ایجاد سبک باروک

 معماری باروک با مایه گرفتن از انسان گرایی بساط شیوه گری را منیریسم را برچید و در رویارویی با ضوابط کلاسیک حق اولویت را از عقل گرفت و به احساس سپرد.  در این شیوه معماری، با ایجاد هماهنگی و هنجار در میان عناصر و مفاهیمی گوناگون و در هم آمیخته، شکوهمند در فضای کلان ارائه می دارد.  

هدف اصلی سبک باروک پیش بینی فضایی کلی در مرکز، منظم کردن فضایی فرعی و نمای ورودی و سرانجام به خدمت گرفتن عناصر پیکر شناسی و نقاشی و سایر هنرهای تزیینی برای ایجاد اثری کامل می باشد.

اثر معروف در سبک باروک

 نخستین اثر معماری این دوره، کلیسای ایل گزو و معمار آن دوره «جاکموداونییولا» است.  وی نقشه همکف کلیسا را تهیه و معمار دیگری به نام «جاکومودادلاپورتا» مسئولیت تکمیل نمای آن را به به عهده گرفت.  نمای این کلیسا به عنوان مدلی برای نمای کلیساهای باروک مردمی تا دو قرن قابل توجه بود.

تاریخچه سبک باروک در معماری

برخی مورخان سبک باروک را ادامه رنسانس پیشرفته می دانند و برخی نیز آن را یک مکتب (سبک) جداگانه تلقی می کنند.

 به طوری که اشاره گردید، معماری باروک در ایتالیا متولد شد و به سایر نقاط راه یافت و از جمله کشورهایی که این معماری در آن گسترش یافت، کشور فرانسه است.

 نخستین بناهایی که در فرانسه باقیای سنت گوتیک را کنار نهادند، از سبک هنری ایتالیا استفاده کردند که موجب تولد باروک در فرانسه گردید.  سوربن که توسط« ژاک لومریسه» در ۱۶۳۵ آغاز شد، یکی از نخستین نمونه های این سبک ایتالیایی در فرانسه بود.

معماری باروک در انگلستان با آغاز گسترش دامنه نفوذ بریتانیا در قاره اروپا و آمریکا به ویژه پس از بازگشت خاندان استوارت به سلطنت در قرن هفدهم، نیاز به ایجاد کاخ های پرشکوه در املاک وسیع مطرح گردید.  

باروک در انگلستان با ایجاد بناهایی چون تالار ضیافت واتیهال به طراحی اینگیوجونز آغاز گردید.  او تحت تأثیر معماری پالادیو قرار گرفته بود و شیوه تناسب بندی او را بکار گرفت.  کلسیای سنت پل یکی از شاخص ترین بناهای انگلستان در عصر باروک است، که توسط «کریستوفررن» طراحی شد گنبد کلیسای مزبور بر بنای عالی گسترده ای قرار دارد که با گنبد چنان مفصل بندی اندکی که شالوده ای استوانه ای را ضروری می سازد


نقاشی در سبک باروک

در این قسمت می پردازیم به مبحث پیکره تراشی ونقاشی که پیکره سازی هنری است هم نمادین هم بی پروا، یکی از دلایل پیدایش پیکره تراشی در دوره باروک نقش مقابل بین باروک و کلاسیک گرایی است. 

پیکره تراشی باروک به دو نظام معطوف است، یکی شمایل نگاری مسیحی و اساطیری.  نقاشی باروک همچون پیکره سازی آن ظاهری شلوغ و متحرک و بی نظم را نمایش می دهد، ولی واقعیت این سبک نقاشی نظمی بی همتاست که سرشار از احساس و غرور است.

جهت ساخت ویلا و یا طراحی ویلا به سبک های مختلف معماری می توانید بر روی این قسمت کلیک کنید.

اشتراک گذاری

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت انحصارا در اختیار شرکت مهندسی معماری پرسیاه طرح پردازان می باشد.